Ясен е списъкът със секторите, непосредствено засегнати от извънредното положение. за тях

...
Ясен е списъкът със секторите, непосредствено засегнати от извънредното положение. за тях
Коментари Харесай

Обявиха кои сектори и фирми ще могат да кандидатстват по мярката 60:40

Ясен е описът със секторите, директно наранени от изключителното състояние. за тях ще има поддръжка по мярката 60 на 40. Това заяви министър Деница Сачева на брифинг, отдаден намерките за поддръжка на бизнеса по време на рецесията с COVID-19.

Това са: търговия на дребно, без търговия за коли и мотоциклети, сухопътен превоз, пътнически въздушен превоз, хотелиерство, действия на заведения за хранене и заведения, активност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа и туроператорска активност, образуване на конгреси и търговски изложби, предучилищно обучение като се включва главно частен бранш детските градини, артистична и креативна активност, спортни и други действия, поддържане на положително физическо положение. 

Работодателите ще могат да аплайват още от на следващия ден в организацията за заетостта. Решение ще има до 7 дни. В срок от 5 дни ще получат и компенсацията, добави Сачева. 

Останалите компании, които могат да се надяват на помощ от страната, ще могат да аплайват, като заявяват спад от 20 % в продажбите. За референтен месец, ще се употребява месец март. За фирмите, основани след март, 2019 година има обособен ред за доказване на оборотите, посочи Сачева. 

Трудовите връзки с служащите би трябвало да са подписани преди въвеждането на изключителното състояние - 13 март.  Ще има обществен указател на фирмите, получили поддръжка. Той ще бъде оповестен на страницата на Национален осигурителен институт.  Контролът ще е засилен. Ще се реализира от Национална агенция за приходите и ГИТ. Проверки във връзка с истинността на дадената документи ще бъдат осъществявани през цялата година. Мярката ще се отнася до осигурителния приход на служащия, сподели още Сачева. 

Ако работодателят не изплати останалите 40% от полагащото се заплащане на служащите, то той ще върне и държавната помощ от 60-е %.  " Общо безработните са над 200 000. Към 27 март те са 213 700, а тези, които са се записали от началото на рецесията, досега са 9909 ", разкри общественият министър. По думите на Сачева, по мярката може да се кандидатства месец за месец, като към този момент общият ѝ интервал на деяние е 3 месеца. Също по този начин, работодателите ще могат да аплайват единствено за част от своите чиновници, в случай че имат други, чиято работа не е възпрепятствана от изключителното състояние.

" В момента тече интензивна работа в Министерството на финансите и в държавното управление за първичните данни за актуализацията на държавния бюджет ", разкри финансовият министър Владислав Горанов. Той добави, че в миг, в който се приказва за претовареност, надали ще стартират съкращения, само че въпреки всичко се обмислят някакви ограничавания, за избрани администрации. " Работодателят, който има опция, би трябвало да реши дали може да запази заетостта. Тези, които нямат опция, не са длъжни да се възползват от мярката. За тези работодатели, които не може да се оправят, тази мярка не е пълноценна. Тези, които са били на ръба още преди рецесията, надали ще останат незасегнати и през рецесията ", добави финансовият министър.

" Не сме обсъждали смяна в пенсионното законодателство, обвързвано с обезпечаването на приходите на пенсионерите. Нашата роля е да съхраним опцията страната да извършва своята функционалност ", сподели още Владислав Горанов.

" Никой няма да бъде принуден принудително да наложи тази мярка. Ще дадем, колкото е нужно, за тези 3 месеца. Ако рецесията е толкоз дълбока и не можем да се оправим, ще мислим по-радикални ограничения ", добави той.

Довечера в 18.30 ще проведем още едно цифрово съвещание, с цел да внесем актуализацията на бюджета за мярката 60/40. Оптимистичният вид е, че тя ще коства към 1 – 1,5 милиард лв.. Това сподели по-рано на брифинга в Министерски съвет министър председателят Бойко Борисов. „ Има още малко да се доработи, с цел да влезем за актуализация в Народното събрание, да подсигуряваме мярката с пари. Горанов и Сачева неотложно изпращат решението в Европейската комисия, тъй като това е държавна помощ. 

В рамките на 24 часа ще ни върнат отговор и ще ни го разрешат, тъй като и преди този момент сме го говорили, само че това е процедура, която би трябвало да бъде извървяна “, добави министър председателят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР